Persbericht

Amsterdam, 27 juni 2011

 

Freek Ossel reikt de Meer dan Handen Awards Amsterdam uit
Acht gelukkige winnaars in het vrijwilligerswerk

In een zonovergoten Oosterpark tijdens het Alliantie Roots Open Air reikten zondag 26 juni wethouder Freek Ossel en juryvoorzitter Rudolf Buurma acht Meer dan Handen Awards uit: vier publieksprijzen en vier juryprijzen aan vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties of projecten die zich met hart en ziel inzetten voor anderen, die een kei zijn in het verbinden van mensen, die nieuwe ideeën in de praktijk brengen of die zorgen voor talentontwikkeling.

Wethouder Freek Ossel verwelkomde alle vrijwilligers en sprak zijn bewondering en dank uit voor het werk dat zij doen. Rudolf Buurma, de juryvoorzitter, had graag alle kandidaten een prijs gegeven, want al het werk dat gedaan wordt door deze mensen is uniek en waardevol.

De winnaars…
In de categorie Passie won Sinterklaas in Amsterdam de publieksprijs (325 stemmen) en Mike Mansfield, buddy bij de Regenboog Groep de juryprijs. Radio Sunshine was de publiekslieveling in de categorie Verbinding (485 stemmen) en VONK Amsterdam kreeg de juryprijs in deze categorie. In de categorie Competentie kreeg Ans Bockma, vrijwilliger bij Dynamo, de publieksprijs (51 stemmen) en de Vrijwilligersacademie Amsterdam de juryprijs. In de categorie Innovatie ontving Chatproject het Luisterend Oog zowel de publieksprijs (134 stemmen) als de juryprijs.


De winnaars – foto: Sjef Lagro

Artistieke Awards
De Awards zijn op vrijwillige basis speciaal voor deze prijsuitreiking gemaakt door vier Amsterdamse kunstenaars. Hierdoor kregen de winnaars een uniek kunstwerkje. De kunstenaars die hebben meegewerkt zijn: Moon van Drunen, René Meeuwsen, Hans Elsinga en Terry Donleben.  

Culturele prijzen
De winnaars ontvingen behalve de Awards zelf, een cadeaupakket en waardebonnen voor één van de vele culturele vrijwilligersorganisaties die Amsterdam rijk is, door deze organisaties gratis of met veel korting ter beschikking gesteld. Tien vrijkaarten voor het Filmmuseum, tien stadswandelingen van Mee in Mokum, tien toegangskaarten voor de tentoonstelling Toerist in Gouden Eeuw, tien kaarten voor een concert in de Badcuyp, tien kaarten voor een voorstelling in het Pleintheater, een diner voor zes personen bij Eetcafé Van de Kook, een high tea voor twee personen in het Tassenmuseum Hendrikje en een picknickmand plus twee kaarten voor het Amsterdamse Bostheater.

De Meer dan Handen Awards zijn in het kader van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk ingezet door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnaars van de Amsterdamse Awards gaan ze door naar de landelijke verkiezing op 7 december.


Alle kandidaten -
foto Sjef Lagro

Publieksprijzen
Passie
De Sinterklaas Intocht van Amsterdam is één van de grootste Sinterklaas intochten van ons land. Het hele jaar door houden de vele vrijwilligers zich bezig met het organiseren van het grootste kinderfeest van Nederland. Het mooiste cadeau dat Sinterklaas en zijn pieten mag ontvangen is de 'Meer Dan Handen Award'!

Verbinding
Radio Sunshine geeft informatie over g
ezondheid in relatie tot spiritualiteit en muziek. Daarnaast is er informatie over allerlei maatschappelijke zaken, van vrijwilligerswerk tot veiligheid. Vier vrijwilligers gaan tot het uiterste en maken programma’s voor de multiculturele samenleving.

Competentie
Ans Bockma, vrijwilliger bij Dynamo begeleidt twee schrijfgroepen voor ouderen en stimuleert daarmee zo’n 25 personen tot bijzondere schrijfprestaties (levensverhalen, gedichten, fictieve verhalen), waarvoor zijzelf de opdrachten verzint. Ze zet zich ook in voor kwetsbare mensen in door hulp te geven bij rouwverwerking.

Innovatie
Chatproject Het Luisterend Oog was tot op het laatst in de race tegen st ViiA die uitkwam op 127 stemmen. Het Chatproject is er voor iedereen die zijn verhaal kwijt wilt via de chat. Doelgroep: mensen in isolement.

Uit het juryrapport
Passie
De jury heeft voor Mike Mansfield gekozen omdat hij staat voor de nieuwe generatie vrijwilliger. Hij is iemand die zich buiten zijn eigen kaders en omgeving maatschappelijk verantwoord inzet en naast een drukke professionele leven ook nog tijd heeft voor vrijwilligerswerk.

Verbinding
VONK Amsterdam (project van de Regenbooggroep) is gekozen omdat zij de have’s and have’s not verbinden. Zij brengen heel verschillende sociale klassen bij elkaar en ondersteunen de allerzwaksten in de maatschappij.

Competentie
De Vrijwilligersacademie Amsterdam is gekozen omdat al in de naamgeving staat dat zij zich bezig houden met de talentontwikkeling van vrijwilligers. Er wordt steeds meer verwacht van vrijwilligers en daarom is het zeer belangrijk dat ook individuele vrijwilligers getraind worden. Door zich te richten op vrijwilligers uit de (informele) zorg en welzijnssector kan de Vrijwilligersacademie heel gericht de competenties in deze sector verhogen

Innovatie
Chatproject Het Luisterend Oog (project van Humanitas) is gekozen omdat het een innovatief project is dat nog heel groot zou kunnen worden. Zij creëren ook vrijwilligerswerk voor mensen die vroeger geen vrijwilligerswerk konden doen en voor vereniging Humanitas is het stap naar een nieuw terrein.


De jury bestond uit Rudolf Buurma (directeur Salto), Marie-Louise Voors (programmamanager Delta Lloyd), Rik Burger (docent Johan Cruyff College, voormalig hoofdredacteur jongerenmagazine over vrijwilligerswerk ForFree) en Funda Uçar (Vrijwilliger van het Jaar 2010 in Nieuw West). Zij hebben uit elke categorie één winnaar gekozen.

Vrijwillig Amsterdam
De Vrijwilligers Centrale Amsterdam organiseerde de Meer dan Handen Awards Amsterdam in opdracht van de gemeente Amsterdam in het kader van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Deze Awards vormen een onderdeel van de campagne Vrijwillig Amsterdam, de Amsterdamse campagne voor het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk.

 

De partners van de Meer dan Handen Awards Amsterdam

     

 

De foto’s mogen gebruikt worden in combinatie met dit persbericht. U kunt grotere formaten krijgen. Graag de naam van de fotograaf erbij vermelden: Sjef Lagro.